ln0,03 z uzyciem kalkularora prostego
Boom: Jak obliczyc logarytm naturalny z 0,03 z uzyciem tylko kalkulatora prostego? Bardzo prosilabym
o pepelny zapis krok po kroku.
Bede bardzo wdzieczna
2 cze 15:59
Boom: Nieaktualne

Chodzilo o log dziesietny
2 cze 16:19
AS: Przypadek 1
Szukany logA , A > 1
1. x1 =
√A , x2 =
√x1 , ... ,xn =
√xn−1 <= 1.005
2. yn =
√2*xn − 1 − 1
3. yo = yn*2
n*0.4343 = logA
Przypadek 2
0 < A < 1
2. x1 =
√xo , x2 =
√x1 , ... , xn =
√xn−1 <= 1.005
3. yn =
√2*xn − 1 − 1
4. yo = yn*2
n*0.4343 − 2*k gdzie
k jest liczbą zer w liczbie A.
np. A = 0,00005
xo = 1/A = 20000
x1 =
√20000 ,... x
11 =
√x10 = 1.0048473
y
11 =
√2*x11 − 1 − 1 = 0,0048356
yo = y
11*2
11*04343 − 2*5 = −5,698993 ≈ −5,6990
2 cze 17:26
AS: Dopisek.
Można też ominąć przypadek 2 przyjmując
log0,03 = log(3/100) = log3 − log 100 = log3 − 2
a log3 liczyć sposobem pierwszym.
Zakładam,że kalkulator do obliczeń ma funkcję √x
2 cze 17:33