Ciągi
Edzia: Mógłby ktoś wytłumaczyć jak to zrobić ?
dlugosc krawedzi podstawy i wysokosc prostopadloscianu tworza ciag arytmetyczny o roznicy 3.
pole pow calkowitej tego prostopadloscianu jest rowne 366. wyznacz objetosc prostopadloscianu.
2 cze 15:22
J:
x,y,z − krawędzie oraz: y = x +3 , z = x + 6 i V= x*y*z = 366 , podstaw i oblicz x ,
potem y i z
2 cze 15:29
J:
Przepraszam , tam jest podane pole , a nie objętość ... czyli P = 2(xy +xz + zy) = 366.
2 cze 15:30
J: Po obliczeniu: x, y , z .... objętość: V = x*y*z
2 cze 15:31