funkcje kosztów
ryba: wie ktoś jak się przekształca np taką funkcję żeby podać postać analityczną funkcji: kosztu
stałego, kosztu zmiennego, kosztu przeciętnego całkowitego, kosztu przeciętnego zmiennego,
przeciętnego kosztu stałego oraz kosztu krańcowego?
TC = − Q2+75Q+60, gdzie Q to wielkość produkcji
2 cze 15:18
wredulus_pospolitus:
w sensie
T
c = −Q
2 + 75Q + 60

toć to nic innego jak równanie paraboli

, robisz rysunek ... szukasz miejsc zerowych ...
współrzędnych wierzchołka oraz punktu przecięcia z osią OY
−−− przecięcie się z osią OY pokazuje wartość kosztu stałego (zerowa produkcja a koszt mamy)
−−− wartość wierzchołka − koszt stały = maksymalny koszt zmienny
| | ∫0Q2 Tc dQ | |
−−− |
| − koszt stały = przeciętny koszt zmienny (chyba) |
| | Q2 | |
itd itp
zresztą masz gotowe wzory, które jakoś specjalnie wymagające nie są ... wystarczy ruszyć głową
i być w stanie analizować wykres paraboli
2 cze 15:49