układ równań
felippe: Rozwiąż układ równań.
4x+3y=1
−2x+y=7 i sprawdź rozwiązanie.
2 cze 13:56
J: Pomnóż drugie przez − 3 i dodaj stronami.
2 cze 13:58
nissan 2.0.TD: Czesc
J
ja uwazam ze skoro sie tego nie widzi to najpewniejszxa metoda to metoda przz podstawianie
Wyznaczam np y z 1 rownania i podstawaim do drugiego
czyli
3y=1−4x
{−2x+y=7
wyznacz teraz x z drugiego rownania i podstawa do 1 i wylicz y
2 cze 14:05
J: Jeśli już .... to chyba prościej wyznaczyć y z drugiego równania, aby uniknąć ułamków..
2 cze 14:07
nissan 2.0.TD: J
Wlasnie chodzilo o te ulamki
2 cze 14:09