trygonometria pomocy
Weronika: Witam potrzebuje pomocy w policzeniu takiego mutanta:
r2/4 * cos2(wt) + (9*r2)/4 * sin2(wt)=
Zastanawiam się czy da się zrobić z tego sinusa i cosinusa jedynkę trygonometryczna i uprościć
całość
2 cze 12:50
wredulus_pospolitus:
zauważ:
9r
2/4 = 2r
2 + r
2/4
w efekcie masz:
| r2 | |
| (cos2(wt) + sin2(wt)) + 2r2sin2(wt) = .... troszeczkę ładniej będzie już w |
| 4 | |
następnym kroku
2 cze 12:59
Weronika: czy ten sin
2(wt) sie zredukuje czy on zostanie?
2 cze 13:08
J: Zostanie..
2 cze 13:09
Weronika: dziękuję bardzo
2 cze 13:18
wredulus_pospolitus:
Weroniko ... niestety 'aż' tak dobrze być nie może
2 cze 13:40
daras: ale zawsze można go wygumkować ipowrócić do szczęśliwych czasów dzieciństwa, gdzie mutanty
straszyły tylko w bajkach
2 cze 13:44