zadanko
aduchoowa: W trójkącie prostokątnym o kątach ostrych α i βnaprzeciw kąta α leży bok o długości 3cm, a
naprzeciw kąta β − bok o długości 6cm. Wskaż fałszywy zapis.
2 cze 12:47
wredulus_pospolitus:
zrób rysunek tegoż trójkąta ... wylicz przeciwprostokątną
i odpowiedz na pytanie
czy to takie trudne troche ruszyć główką
2 cze 12:49
Janek191:
Odp. c
2 cze 12:51
aduchoowa: Nie każdy rozumie matematykę, a skoro jest takie forum to piszę tutaj po to aby uzyskać pomoc,
a nie po to by czytać wypowiedzi cwaniaków.
2 cze 12:52
wredulus_pospolitus:

ale tutaj nie masz co rozumieć ... tutaj masz ruszyć główką aby znaleźć rozwiązanie na problem
w taki sposób w jaki potrafisz.
Nawet takiego rysunku nie potrafisz zrobić

Co ten rysunek ma do 'nie rozumienia matematyki'

Nie próbuj usprawiedliwiać swojego odpuszczania zastanawiania się nad problemami.
Jeżeli teraz nie zaczniesz 'kombinować' przy tego typu problemach, to nigdy nie zaczniesz. W
efekcie w wieku 35lat okaże się, że prostego problemu logicznego nie jesteś w stanie rozwiązać
bo 'nie wiem jak', a nie daj Boże będziesz miał/−a samochód z instalacja gazową i będzie
trzeba zatankować.
Tak tak ... wredny i chamski jestem −−− ale niestety −−− jak nie przejrzysz teraz na oczy, to
obudzisz się z ręką w nocniku.
2 cze 12:57
Janek191:

c
2 = 3
2 + 6
2 = 9 + 36 = 45 = 9*5
więc c =
√9*5 =
√9*
√5 = 3
√5
więc
| | 3 | | 3 | | 1 | | √5 | |
sin α = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | c | | 3√5 | | √5 | | 5 | |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2√5 | |
cos α = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | c | | 3√5 | | √5 | | 5 | |
2 cze 13:00
zawodus: słowo pomoc jest różnie rozumienie przez różnych ludzi.
Powodzianie przez pomoc chcą np uzyskać ubrania i jedzenie.
Na forum matematycznym ja za pomoc uważam naprowadzenie lub wskazówkę pozwalającą samodzielnie
uczniowi rozwiązać dany problem.
2 cze 13:03
wredulus_pospolitus:
druga sprawa ... nawet nie wiedząc nic o trygonometrii (a jedynie o wyciąganiu niewymierności z
mianownika), a jedynie patrząc na odpowiedzi (i po ruszeniu główką) dochodzimy do wniosku:
B) sinα = ...
C) sinα = ...
hmmm no przecież nie może sinα przyjąć dwóch różnych wartości ... to któraś z nich musi być
zła.
No i teraz nie masz już 25% szans na ustrzelenie prawidłowej odpowiedzi ... a 50%.
No ale po co pomyśleć ... lepiej jęknąć "nie rozumiem matmy" i naburmuszonym czekać na gotowca.
2 cze 13:03
aduchoowa: Umiem wykonać rysunek, aczkolwiek zbyt wiele mi to nie da skoro nie umiem tego obliczyć ^^
Janek191 dzięki za pomoc ; )
2 cze 13:04
aduchoowa: Skoro nie masz ochoty komuś pomoc to nie musisz tutaj się wypowiadać, bo strona jest po to aby
komuś pomagać, a nie czytać wypowiedzi pouczające ..
2 cze 13:07
wredulus_pospolitus:
aduchoowa no i widzisz ... tutaj widać u nas różnicę w pojmowaniu 'pomóc'.
Dla Ciebie 'pomóc' = podanie rozwiązania na złotej tacy i jeszcze podziękowanie, że raczyło się
nam 'zlecić' dany problem
Dla mnie 'pomóc' = ofiarowanie wędki i kompletu haczyków lub gdy ów wędka jest, to wskazanie
miejsca gdzie są najlepsze robaki ... a jeżeli ktoś nie ma wędki i nie chce wędki, to
uświadomienie, że z głodu prędzej czy później zacznie przymierać bo prędzej czy później nikt
nie da świeżo złowionej ryby
2 cze 13:44