granice iterowane funkcji
kfiatek: Oblicz, o ile istnieja, granice iterowane funkcji oraz sprawdz, czy istnieje granica funkcji:
| | 1 | |
f(x,y)=xsin |
| w punkcie (0,0) |
| | y | |
| | x2+y2 | |
f(x,y)= |
| w punkcie (0,0) |
| | x2y2+(x−y)2 | |
Z gory wielkie dzieki za odp
2 cze 12:02
wredulus_pospolitus:
wrzuciłeś/−aś zadanie i co

czekasz na gotowca

Tak chcesz cale studia przejść

Chociaż odrobinę własnego wkładu
2 cze 12:50
wredulus_pospolitus:
1) = 0
2) nie istnieje
2 cze 12:52
kfiatek: Sa to dwa przyklady z calego zestawu zadan, za ktore nie wiem jak sie zabrac. Prosze o nie
komentowanie w ten sposob. Mialam nadzieje, ze ktos objasni mi, jak konkretnie, jak mozna je
rozwiazac. Poza tym, czekajac na odpowiedz, nie siedze bezczynnie. Drugi przyklad zdazyłam
rozwiazac sama, bo:
lim x−>0(lim y−>0 f(x,y))=0
lim y−>0(lim x−>0 f(x,y))=0
czyli mamy kandydata na granice, ale biorac pod uwage df.Heinego granice sa rozbiezne czyli
ogolnie granica nie istnieje.
Bardzo prosze o zastanowienie sie nastepnym razem zanim kogos sie "pocisniesz"

Z kolei
wydaje mi sie, ze jesli chce sie komus pomoc w rozwiazaniu, podanie samych wynikow nic w zycie
pyyajacego nie wnosi
2 cze 14:00
kfiatek: *Mialam nadzieje, ze ktos objasni mi, jak konkretnie mozna je rozwiazac
2 cze 14:00
kfiatek: *zanim kogos "pocisniesz"
ze zbulwersowania z powodu nieslusznych oskarzen nie umiem pisac po polsku
2 cze 14:07