Oblicz ile to jest x1 i x2, i wytłumacz, pokaż jak to liczyłś. Pomóżcie!
z: a) x2 + 10x + 15 = 0
b) x2 − 14x − 95 = 0
2 cze 11:23
J:
Policz Δ , potem x1 oraz x2
2 cze 11:27
Saizou : można też tak
x2+10x+15=0
x2+10x+25−10=0
(x+5)2=10
lx+5l=√10
x+5=−√10 x+5=√10
x=−5−√10 x=√10−5
2 cze 11:31
razor: b) analogicznie
x2−14x+49−144 = 0
(x−7)2 = 144
|x−7| = 12
x−7 = 12 lub x−7 = −12
x = 19 lub x = −5
2 cze 11:46
pigor: ...,

no ładnie, to lubię ; bo zawsze twierdziłem, że na
kwadracie sumy (różnicy) zawsze i wszędzie można polegać
2 cze 12:39
Saizou :
co prawda to prawda
2 cze 12:41