Ciągłość
Mmm: Zbadaj ciągłość:
ℛ2∍(x,y)−−>xy∊R2 w dziedzinie metryka rzeki R (rzeka y=0) w obrazie dyskretna
R2∍(x,y)−−>(x,y)∊R2 w dziedzinie metryka rzeki (y=0) w obrazie węzła kolejowego (0,0)
Nie wiem jak to zrobić. Co to znaczy że w dziedzinie mamy metrykę rzeki. Jak to wygląda?
2 cze 11:09
wredulus_pospolitus:
chodziło się na wykłady

Metryka mówi nam o sposobie 'pojmowania' odległości pomiędzy dwoma punktami.
My na ogół posługujemy się Euklidesową metryką (najkrótsza odległość = linia prosta), ale jak
się okazuje, nie zawsze można ją zastosować (np. wyznaczanie odległości do pokonania
samochodem jadącego z punktu A do punktu B). W takich przypadkach poslugujemy sie innymi
metrykami, jedną z nich jest wlaśnie metryka rzeka.
2 cze 11:13
wredulus_pospolitus:

Gdzie odległość jest liczona w taki oto sposób:
Transport się odbywa po
rzece (wskazana prosta ... u Ciebie y=0) ... z punktów docierasz
do 'rzeki' w
najszybszy sposób (czyli prosta prostopadła do rzeki). Odległość to suma
tych 'dróg'.
2 cze 11:17
wredulus_pospolitus:
i teraz pytanie −−− czy rozumiesz co oznacza 'obraz dyskretna' i 'obraz węzła kolejowego'
2 cze 11:18
Mmm: Na wykłady chodziłem, wiem dobrze jak wyglądają wszystkie te metryki ale mimo to nie mogę sobie
tego wyobrazić.
2 cze 11:30
Mmm: up
2 cze 16:44