pilnie potrzebuje rozwiązań
muszka: Muszę obliczyć 3 całki. ∫x+3x2+5 dx ∫ arcsinx dx i zbadać zbieżność całki
niewłaściwej od 0 do 1 ∫ arctgx√1−x4
2 cze 10:38
muszka: dx
2 cze 10:38
muszka: ∫arcsinx dx = ∫(x)'*arcsinxdx = xarcsinx + ∫ x√1−x2dx , ale nie wiem jak dalej wyliczyc
całkę.
2 cze 10:54
wredulus_pospolitus:
no i fajnie zrobiłaś
teraz podstawienie:
| | ds | |
s= 1−x2 −> ds = −2x dx −> − |
| = x dx |
| | 2 | |
i już masz prościutką całeczkę
2 cze 11:08
J:
Przez części:
| | du | |
u = 1 − x2 , du = −2xdx , |
| = xdx ,, |
| | −2 | |
| | du | | 1 | | 1 | |
= xarcsinxdx − ∫ |
| = xarcsinx + |
| ∫u−1/2 = xarcsinx + |
| u1/2*2 = |
| | −2√u | | 2 | | 2 | |
xarcsinx + u
1//2 = xarcsinx +
√1 − x2 + C
2 cze 11:23
muszka: dzięki wielkie
2 cze 11:24
J: Oczywiście przez podstawienie ..
2 cze 11:26
daras: a najlepeij samemu
2 cze 13:36