przestrzenie
zadanie: 1. Wskaz baze i okresl wymiar nastepujacej podprzestrzeni wektorowej.
V={f∊R3[x] : f(2x)=xf'(x)}
f(x)=ax3+bx2+cx+d; f'(x)=3ax2+2bx+c
f(2x)=8ax3+4bx2+2cx+d
f(2x)=xf'(x)
8ax3+4bx2+2cx+d=3ax3+2bx2+cx
5ax3+2bx2+cx+d=0
d=−5ax3−2bx2−cx
f(x)=ax3+bx2+cx−5ax3−2bx2−cx=−4ax3−bx2=a(−4x3)+b(−x2)
wektory −4x3, −x2 sa liniowo niezalezne
baza {−4x3, −x2}, wymiar dimV=2.
dobrze?
2 cze 10:28
zadanie: 2. Do podprzestrzeni wektorowej V<R2[x] generowanej przez trojmiany x2−2x−5 oraz −3x2+x+1
naleza pewne wielomiany stopnia ≤1. Znajdz wszystkie takie wielomiany oraz zbadaj czy tworza
one podprzestrzen wektorowa w V.
V=lin{x2−2x−5, −3x2+x+1}=a(x2−2x−5)+b(−3x2+x+1)=(a−3b)x2+(−2a+b)x−5a+b ; a, b ∊R
wielomiany maja byc stopnia ≤1,czyli wspolczynnik przy x2 musi wynosic 0.
a−3b=0
a=3b
f(x)=(−2a+b)x−5a+b=−5bx−14b ; b∊R
szukane wielomiany sa postaci f(x)=−5bx−14b ; b∊R
jak zbadac czy tworza one podprzestrzen wektorowa w V?
(z def. suma wektorow i ich iloczyn przez liczbe musi nalezez do V)
2 cze 10:38
zadanie: 3. Wektor u ma w bazie v1, v2, v3 przestrzeni V wspolrzedne [0, 1, −2]. Znajdz jego
wspolrzedne w bazie v1, v1−v2, v1+v3.
niech u=[x, y, z]
Z tresci zadania zachodzi rownosc:
[x,y,z]=0v1+v2−2v3
czyli u=[0v1, v2, −2v3]
baza: v1, v1−v2, v1+v3
wspolrzedne wektora u w tej bazie to u=[a,b,c]
[0v1, v2, −2v3]=av1+b( v1−v2)+c(v1+v3)
[0v1, v2, −2v3]=(a+b+c)v1−bv2+cv3
a+b+c=0→a=3
−b=1→b=−1
c=−2
wsplrzedne tego wektora w tej bazie to u=[3, −1, −2].
2 cze 10:49
zadanie: poprosilbym o sprawdzenie tych zadan
2 cze 10:49
zadanie: | | | | | | | | | |
4. Znajdz baze przestrzeni lin{ | , | , | , | } |
| | | | | |
Uzupelnij otrzymany uklad wektorow do bazy M
2x2.
| | | | | |
sprawdzam pierwsze 2 wektory | , | czy sa liniowo niezalezne. (tak) |
| | | |
| | | | | | | |
potem sprawdzam czy wektory | , | , | sa liniowo niezalezne. |
| | | | |
(tak)
| | | | | | | | | |
nastepnie sprawdzam | , | , | , | te sa liniowo |
| | | | | |
| | | |
zalezne, wiec wyrzucam wektor | . |
| | |
| | | | | | | |
Baza tej przestrzeni to { | , | , | }. |
| | | | |
Aby uzupelnic do bazy M
2x2 brakuje mi 1 wektora. Wybiore go z bazy standardowej przestrzeni
| | | | | | | | | |
wtedy wektory | , | , | , | beda liniowo niezalezne bo |
| | | | | |
ich wyznacznik jest rozny od zera.
| | | | | | | | | |
stad: baza przestrzeni M2x2 jest np. { | , | , | , | }. |
| | | | | |
2 cze 16:12
zadanie: 5. Dany jest uklad wektorow {x+4, 3x−1}. Podajac odpowiednie uzasadnienie, uzupelnij go do bazy
przestrzeni R3[x].
Przestrzen R3[x] ma wymiar 4. W bazie beda 4 wektory liniowo niezalezne. Brakuje jeszcze 2.
Mozna je wybrac z bazy standardowej przestrzeni R3[x] czyli {x3, x2, x, 1}.
Wybiore x3 i x2 a nastepnie policze wyznacznik
0 0 1 0
0 0 0 1 =−13≠0 ; stad wektory sa liniowo niezalezne.
1 3 0 0
4 −1 0 0
Baza przestrzeni R3[x] moze byc np. {x+4, 3x−1, x3, x2}.
2 cze 16:22
zadanie: prosilbym o sprawdzenie tych zadan
2 cze 16:23
zadanie: A z tymi zadaniami mam problem, wiec poprosilbym o pomoc
6. Wyznacz te wartosci parametru a, dla ktorych zachodzi rownosc
lin{(2, 1, 0, a), (0, 1, 2, 2), (0, 1, 1, 2), (a, 0, 2, a)}=R4.
7. Wskaz taka baze przestrzeni wektorowej R3[x], aby wektor v=x+3 mial w niej wszystkie
wspolrzedne rowne 1. Sprawdz, czy zaproponowany uklad wektorow jest rzeczywiscie baza tej
przestrzeni.
8. Wspolrzedne wektora (1, −4, 5, −4) w pewnej bazie podprzestrzeni U⊂R4 wynosza [3, −1], a
wektora (1, 6, 0, 1) wynosza [3, 4]. Wyznaczyc te baze.
2 cze 16:29
zadanie: ?
2 cze 19:21
Krzysiek: 6. ułóż macierz z tych wektorów i jeżeli wyznacznik będzie różny od zera to wektory będą
liniowo niezależne.
7. popróbuj coś ułożyć.
taki mój pomysł (nie wiem czy dobry) B={3+x3,−x3+x2,−x2+2x,−x} chyba wyznacznik różny od
zera wychodzi ale na szybko liczyłem.
8. (1,−4,5,−4)=3u1−u2
(1,6,0,1,)=3u1+4u2
i odejmij stronami a wyliczysz u2
resztę zadań sprawdzę jak będę umiał/pamiętal później bo teraz nie mam czasu albo ktoś inny to
zrobi.
2 cze 19:40
zadanie: dobrze
dziekuje
2 cze 20:08
zadanie: 6.
wyszlo mi, ze wyznacznik jest rowny zero dla a=0 lub a=4.
czyli rownosc ta zachodzi dla a∊R\{0, 4}.
bo chodzi o to zeby te wektory byly liniowo niezalezne?
wtedy beda tworzyly baze przestrzeni R4 i rownosc bedzie zachodzic.
2 cze 20:31
Krzysiek: 6 ok. skoro są liniowo niezależne i tych wektorów jest 4 to wygenerują każdy wektor należący do
R4.
1. jak dla mnie tam ma być:
5ax3+2bx2+cx+d≡0
więc a=0,b=0,c=0,d=0...
2.U={f∊R1[x];f(x)=−5bx−14b,b∊R} nie jest podprzestrzenią (aby była podprzestrzenią musiałaby
ta prosta przechodzić przez punkt (0,0) )
3.ok
4.sprawdziłem,że te 4 (na końcu) macierze są liniowo niezależne więc początek pewnie też dobry.
5.ok
2 cze 21:52
zadanie: dziekuje
czyli w 1 zadaniu jaka jest baza?
{5x3, 2x2, x, 1} ?
dlaczego zle zrobilem? bo ja po prostu to co wyliczylem podstawilem pozniej do ogolnego
f(x)=...
w podobnym zadaniu, w ktorym tez byly podane warunki tez tak zrobilem i bylo dobrze
czemu tutaj tak nie mozna?
2 cze 22:36
Krzysiek: 1. jak a=b=c=d=0 to V={0}
może w podobnych przykładach nie miałeś 'x' więc była normalna równość przykładowo:
a+b+c+d=0 więc mogłeś wyliyczyć np. d=−a−b−c
ale jak masz ax2+bx=0
to już a=b=0
2 cze 22:50
zadanie: dziekuje
2 cze 23:03
zadanie: a w tym 2 zadaniu to korzystamy z tego, ze wektor zerowy nalezy do kazdej podprzestrzeni?
2 cze 23:06
Krzysiek: no albo rozpisujesz jeden z warunków i pokazujesz,że nie zachodzi.
2 cze 23:12
zadanie: no wlasnie a jak np. zapisac ten warunek? (obojetnie ktory)
2 cze 23:24
Krzysiek: f,g∊U ⇒f(x1)=−5bx1−14b ,g(x2)=−5bx2−14b
f+g=−5bx1−14b+(−5bx2−14b)=−5b(x+1+x2)−28b∉U (dla b≠0 )
2 cze 23:31
zadanie: dziekuje
2 cze 23:36