rozwiąż równanie:
mordini : hop hop, jest tam kto?
sin3x+cos3x=
√2
(sin3x+cos3x)
2=2
sin
23x+2sin3xcos3x+cos
23x=2
2sin3xcos3x=1
sin6x=1
| | π | | 1 | | π | | 2 | |
wychodzi mi x= |
| + |
| kπ, w odpowiedziach jest x= |
| + |
| kπ |
| | 12 | | 3 | | 12 | | 3 | |
co jest nie tak?
2 cze 01:41
razor: Nie wolno podnosić równania do kwadratu, jeśli obie strony nie są tego samego znaku
2 cze 01:45
mordini : ale przecież sin3x+cos3x jak i √2 są dodatnie?
2 cze 01:48
razor: Skąd ten wniosek?

Poprawnie byłoby tak:
| √2 | | √2 | |
| sin3x + |
| cos3x = 1 |
| 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
cos |
| sin3x + sin |
| cos3x = 1 |
| | 4 | | 4 | |
2 cze 01:53
mordini : obie strony są dodatnie, bo wartość √2 jest większa od 0 i równa się sin3x+cos3x
2 cze 01:57
razor: a czy sin3x + cos3x jest zawsze dodatnie?
2 cze 01:58
mordini : no nie jest, nie da się ukryć

dziękuję za pomoc
2 cze 02:03