Płaszczyzny zawierające ściany równoległościanu
tabicia: Dane są równania trzech płaszczyzn:
s
1: 2x+3y+4z−12=0
s
2: x+3y−6=0
s
3: z−3=0
zawierających trzy ściany równoległościanu i dany jest jeden z wierzchołków tego
równoległościanu P(6,−5,1). Znajdź równania płaszczyzn zawierających pozostałe ściany
równoległościanu oraz oblicz jego wysokości.
Proszę o pomoc i dokładne wytłumaczenie
1 cze 23:44
tabicia: Ktos? cos? moze ?
3 cze 00:22
ICSP: 1. Czy punkt P należy do równania płaszczyzn s1 , s2 , s3 ?
3 cze 00:35
tabicia: Właśnie dziwnie sformowane jest to zadanie i dlatego nie wiem co z nim zrobić
3 cze 14:43
ICSP: Równoległościan składa się z 6 płaszczyzn.
Trzy masz podane, zatem musisz wyznaczyć pozostałe trzy. Masz również dany jeden z wierzchołków
równoległościanu.
Pytam się czy ten wierzchołek należy do płaszczyzny s
1 albo s
2 albo s
3 ?
Chyba wiesz jak to sprawdzić ?
3 cze 15:35