Pokaż
Lukas:
Pokaż, że że nie istnieją liczby x i y , takie, że
x
2+2xy=1
4xy−y
2=4 to jest układ
(x+y)
2−y
2=1⇒−y
2=−(x+y)
2+1
4xy−(x+y)
2−3=0
4xy−x
2−2xy−y
2−3=0
−x
2+2xy−y
2−3=0 /(−1)
x
2−2xy+y
2+3=0
(x−y)
2+3=0

1 cze 22:45
Lukas:
(x−y)2=−3
L≥0 P<0
Tak ?
1 cze 22:47
Saizou :
x
2+2xy=1
4xy−y
2=4
=========−
x
2−2xy+y
2=−3
(x+y)
2=−3
brak rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych
1 cze 22:48
Saizou : dokładnie
1 cze 22:49
Lukas:
Dziękuję
1 cze 22:51
Lukas:
Wskazówkę proszę co dalej:
Polecenie rozwiąż układ równań
x(3y3−2y)−y(3x3−2x)=0
x4+x2=x2+y2
3xy3−3x3y=0 mogę to podzielić na 3xy ?
x4+y4=x2+y2
y2=x2
I teraz utkwiłem ?
1 cze 23:02
Piotr 10: Nie mozesz dzielic przez 3xy, bo skąd wiesz, że x≠0 i y≠0 ?
1 cze 23:04
Saizou : ale możesz wyciągnać przed nawias xd
1 cze 23:06
Piotr 10:
1 cze 23:07
Lukas:
3xy3−3x3y=0
x4+y4=x2+y2
3xy(y2−x2)=0
x4+y4=x2+y2
xy=0 i x2=y2
I dalej proszę o wskazówkę ?
1 cze 23:11
Piotr 10: powinien być spójnik LUB
wpierw jesli xy=0, to.. ?
1 cze 23:13
Lukas:
xy=0 lub (x−y)(x+y)=0
xy=0 lub x=y lub x=−y
1 cze 23:15
Piotr:
mysle, ze Piotrowi 10 chodzilo o to, ze xy=0 to...x = 0 lub y = 0
1 cze 23:26
Lukas: ?
2 cze 18:32
zawodus: x=0 lub y=0 lub x=y lub x=−y
Teraz podstawiasz do równania
x
4+y
4=x
2+y
2
i sprawdzisz kiedy zachodzi równość
2 cze 18:54
Lukas:
Dziękuję, teraz już dam radę dokończyć.
2 cze 18:54