matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
Matma:
Wiedząc że sinα+cosα=1/
√
2
Oblicz: sin
4
α+cos
4
α
1 cze 22:06
razor:
1
sinx+cosx =
| ()
2
√
2
1
sin
2
x+2sinxcosx+cos
2
x =
2
1
2sinxcosx = −
2
1
sinxcosx = −
4
1
sin
4
x + cos
4
x = (sin
2
x+cos
2
x)
2
− 2sin
2
xcos
2
x = 1 − 2(sinxcosx)
2
= 1−2*
=
16
7
8
1 cze 22:10
Matma:
Dzięki za pomoc.
1 cze 22:13