Stereometria
Marcin: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściany boczne są trójkątami równobocznymi o boku
długości 4. Oblicz kąt, jakie tworzą dwie ściany tego ostrosłupa
Pomocy

Moglibyście rozwiązać mi to? Lepiej łapie jak sam sobie roztłumaczę skąd to wszystko
się wzięło, dzięki
1 cze 21:29
Lukas:
a−długość boku trójkąta
h=2
√3
DB−przekątna kwadratu
d=a
√2
d=4
√2
Z twierdzenia cosinusów
(4
√2)
2=(2
√3)
2+(2
√3)
2−2*2
√3*2
√3*cosα
32=12+12−24cosα
8=−24cosα
1 cze 21:35
Mila:

a=4
|DB|=a
√2=4
√2
Z tw. cosinusów w ΔBED:
(4
√2)
2=(2
√3)
2+(2
√3)
2−2*2
√3*2
√3 cosα
8=−24 cosα
odczytajesz w tablicach
cosx≈0,3333
x ≈70,5
o
α=180
o−70,5
o=109,5
o
1 cze 21:48
Marcin: Dziękuję
1 cze 21:58
Bogdan:
| | √2 | |
i bez twierdzenia cosinusów: sinα = |
| |
| | √3 | |
α = 0,9553166 [rad] ⇒ 2α = 1,9106332 [rad] = 109,47122
o
1 cze 22:11