Znałeść największą i najmniejszą wartości funkcji
Marlena424: Znałeść największą i najmniejszą wartości funkcji
f(x) =2x3 −15x2 + 36x
na przedziałe [1;5].
1 cze 20:46
Hajtowy:
f(1)=...
f(5)=...
1 cze 20:55
Saizou :
f'(x)=6x2−30x
6x2−30x=0
x2−5x=0
x(x−5)=0
x=0 x=5 ∊[1:5]
i liczysz
f(1)=...
f(5)=...
1 cze 21:02
Saizou :
eh pochodną źle policzyłem

f'(x)=6x
2−30x+36=0
x
2−5x+6=0
(x−3)(x−2)=0
x=3 x=2
f(3)=....
f(2)=....
1 cze 21:06
Saizou : a no i jeszcze dolicz
f(1)=...
f(5)=....
i sprawdź co jest największą i najmniejszą wartością
1 cze 21:09
Marlena424: A te 6 przed nawiasem to ginie ,a nie powinno być 6(x−3)(x−2) ?
1 cze 22:17
razor: przy liczeniu miejsc zerowych nic to nie zmieni
1 cze 22:19
Saizou :
Marlena
6x
2−30x+36=0 /:6
x
2−5x+6=0
1 cze 22:19
Marlena424: wiesz to jest na projekt na zaliczenie to zeby sie nie czepnął bo wymagajacy gostek jest. Tak
dla pewności pytam
1 cze 22:21