przybliżenia
ktoś: wiadomo, że 2,5119 jest przybliżeniem liczby 1025 z zaokragleniem do 4 miejsc po
przecinku. wyznacz przyblizenia liczby z podanym zaokragleniem.
a) 10 −1,2 z zaokragleniem 4 miejsc po przecinku
b) p10{0,01} 8 z zaokragleniem 2 miejsc po przecinku
c) p10{1000000} z zaokragleniem 2 miejsc po przecinku
1 cze 20:33
sushi_ gg6397228:
jaka jest potega w pierwszej liczbie ?
1 cze 20:34
Mila:
| | 2 | |
1025 w mojej przegladarce.( |
| −wykładnik) |
| | 5 | |
Zostawiam Cię
Sushi z zadankiem.
1 cze 20:37
ktoś: byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś umiał to zrobić
1 cze 20:41
sushi_ gg6397228:
| | 2 | |
przez ile trzeba pomnozyć |
| , aby dostać "−1,2" |
| | 5 | |
1 cze 20:42
ktoś: 3 razy
1 cze 20:43
ktoś: jednak nic mi to nie mówi
1 cze 20:46
sushi_ gg6397228:
źle
1 cze 20:47
ktoś: aaa no tak. 0,4 * (−3) = −1,2
1 cze 20:49
sushi_ gg6397228:
(102/5)−3=...
1 cze 20:51
ktoś: naprawdę nie wiem jak to zrobić
1 cze 21:00
sushi_ gg6397228:
masz podane na tacy
podstaw za liczbe 102/5 i masz gotowe
1 cze 21:03
ktoś: ale wychodzi 0,062495692 co nie jest dobrze. ma być 0,0631...
1 cze 21:14
sushi_ gg6397228:
a masz kalkulator ?
1 cze 21:16
sushi_ gg6397228:
wciskasz 2,5119−3=....
1 cze 21:16
ktoś: zrobiłam to i mówię że wychodzi źle...
1 cze 21:20
sushi_ gg6397228:
to wyrzuć ten kalkulator
1 cze 21:22
sushi_ gg6397228:
w komputerze masz kalkulator
1 cze 21:23
ktoś: liczyłam to w exelu ale ok...
1 cze 21:23
sushi_ gg6397228:
i pewnie ustawiłas zaokraglenie − blondynka ?
1 cze 21:24
ktoś: lol nie? może tak byś nie obrażał bo blondynką nie jestem −,−
1 cze 21:26
sushi_ gg6397228:
b) zamien na 10a/b
1 cze 21:27
PW: Wyznaczenie przybliżenia 10
−1,2 to prosta zabawa z potegami:
| | 1 | | 1 | | 104/5 | |
10−1,2 = |
| = |
| = |
| = |
| | 101,2 | | 10•101/5 | | 10•101/5•104/5 | |
| | 102/5•102/5 | |
= |
| = (0,1•102/5)2 ≈ (0,25119)2 = 0,0630964161 |
| | 10•10 | |
plus dyskusja jakie będzie przybliżenie z żądaną dokładnością.
x ≈ 2,5119 z dokładnością do 4 miejsc po przecinku
oznacza, że
2,51185 < x ≤ 2,51195
(jeśli się nie mylę). Wobec tego
0,251185 < 0,1x ≤ 0,251195
0,2511 < 0,1x ≤ 0,2512
0,06305121 < (0,1x)
2 < 0,06310144
0,06305 < (0,1x)
2 < 0,06311
(0,1x)
2 ≈ 0,0631
2 cze 21:51