bn
Mlodziak: Wie ktoś jak to zrobić
?
_____________[ 0 0 0 ] − te zera są nad tym po prawej stronie, w sensie
XT * [ 1 2 3 ] = [ 1 2 3 ] wynik ma dwa wiersze i trzy kolumny
bo robie tak :
______[ 0 0 0 ]
XT = [ 1 2 3 ] * [ 1 2 3 ]
ALe nei wiem jak to transponowanie zmienic
pomozcie to rozwiazac
1 cze 20:16
sushi_ gg6397228:
rozpisz na poczatku wymiary kazdej macierzy
1 cze 20:18
Mlodziak: w sensie jak rozpisac ?
1 cze 20:19
sushi_ gg6397228:
[1 2 3 ] −−> wymiar macierzy jest ....
1 cze 20:20
Mlodziak: aaa o to chodzi , myslalem ze widac bedzie

więc :
[1 2 3] ma wymiar 1x3(ilosc wierszy x ilosc kolumn)
[0 0 0]
−−−−−−−− to jest macierz ktora ma wymiar 2x3 ( 2 wiersze i 3 kolumny)
[1 2 3]
1 cze 20:23
sushi_ gg6397228:
wiec XT ma wymiar ....
1 cze 20:24
Mlodziak: xT ma wymiar no niewiem kurcza palica gdyby x mial orozmiar 1x3 to xT mialo rozmiar 3x1, ale
w tym przykladzie to mam zamienic te oba po prawej stronie ?
1 cze 20:30
sushi_ gg6397228:
jak wyglada mnozenie macierzy
A* B=C
podaj jakie wymiary maja macierze " na literkach"
1 cze 20:32
Mlodziak: Mnozyc macierze umiem.
a wymiary macierzy na literkach hmmm
przyjmujac ze nie znam wymiarow to :
a x b
1 cze 20:39
sushi_ gg6397228:
niech
A ma wymiar m x n
B ma wymiar .....
1 cze 20:40
Mlodziak: no B musi miec wymiar n x m
1 cze 20:42
Mlodziak:
1 cze 20:46
sushi_ gg6397228:
źle
B= n x o
wiec C ma wymiar ...
1 cze 20:47
Mlodziak: C ma wymiar m x o
1 cze 20:53
sushi_ gg6397228:
to teraz wracamy do zadania i pytania o 20.24
1 cze 20:53
Mlodziak: genialne podejscie

Tyle ze :
A =2x3
B=1x3
wiec jedyne co wiem to to ze X ma 3 kolumny a wierszy to nie wiem bo tych macierzy nie mozna
pomnozyc
1 cze 21:00
sushi_ gg6397228:
podstawiasz do wyjściowego, a nie do głupot z drugiej linijki
1 cze 21:04
Mlodziak: no jesli 2 linijka to glupoty to z 1 linijki X musi miec wymiar 1 x 2 a X
T 2 x 1

Ale jak to zapisac bez przenoszenia ?
1 cze 21:08
sushi_ gg6397228:
X= [a,b]
XT=....
i robimy mnozenie a potem uklad rownan
1 cze 21:09
Mlodziak: nie wiem kurde jak to rozpisac ale z tego co wyzej z pomoca rozkminilem to wiem ze wyjdzie
macierz
xT=[0]
[1]
1 cze 21:16
sushi_ gg6397228:
tak trzeba to zrobic
1 cze 21:17
sushi_ gg6397228:
wyniku nie sprawdzam
1 cze 21:17