zbieżność szeregu
Hilter: Hej !

Jak udowodnić zbieżność tego szeregu ?
| | sin(n2 + √n) | |
∑n=1 |
| |
| | n2 + √n | |
1 cze 20:02
sushi_ gg6397228:
ogranicz sinusa w góry i dołu
1 cze 20:03
Hilter: Ale jak go ograniczę z góry i równocześnie z dołu to nie dowiem się czy jest zbieżny, czy jest
rozbieżny. A jeśli nawet to przez co mam ograniczyć ?
zwykłe sinx ≤ x nie zadziała, chyba
1 cze 20:08
sushi_ gg6397228:
−1 ≤ sin x ≤ 1
1 cze 20:10
Hilter: Przepraszam, ale wydaję mi się, że chyba Twoja odpowiedź jest nieprzemyślana

Problem komplikuje to, że mamy jeszcze mianownik, a n−y są w różnych potęgach (w 2 lub 1/2)
1 cze 20:12
Mlodziak: zmien nick Hitler
1 cze 20:12
sushi_ gg6397228:
czy coś napisałem o mianowniku ?
1 cze 20:13
Hilter : czy ktoś jest w stanie rozwiązać to zadanie?
1 cze 20:14
Hilter : dobra, sushigg6897228, spróbuję to jakoś ruszyć
1 cze 20:14
Hilter : nie mam pomysłu jak to zrobić z −1 ≤ sin x ≤ 1
mógłbyś ruszyć to jakoś dalej
1 cze 20:15
sushi_ gg6397228:
to co robisz na studiach ?
1 cze 20:15
sushi_ gg6397228:
| −1 | | 1 | |
| ≤ ..... ≤ |
| |
| n2+ √n | | n2+ √n | |
1 cze 20:16
Hilter : | −1 | | sin (n2 + √n) | | 1 | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| n2 + √n | | n2 + √n | | n2 + √n | |
jedyne co mi przychodzi do głowy to przemnożyć obustronnie przez mianownik.
zostanie mi
−1 ≤ sin (n
2 +
√n) ≤ 1
nic mi to nie mówi o zbieżności sumy szeregu... jakaś kolejna podpowiedź?
1 cze 20:24
sushi_ gg6397228:
nie masz o tym zielonego pojęcia, wiec do książek trzeba wrócić
1 cze 20:26
Hilter : jakbyś mi coś o tym napisał, to rozjaśniłbyś mi trochę sytuację. może bym sobie coś przypomniał
albo na coś wpadł. powiesz mi wokół czego tak krążymy ?
1 cze 20:28
sushi_ gg6397228:
tw o 3 ciagach; ciagi już się prawie znalazły
1 cze 20:33
Hilter : ciągi po prawej i lewej stronie, przy n →
∞, zmierzają do 0. na mocy twierdzenia o 3ech ciągach,
| | sin(...) | |
wnioskuję, że |
| zmierza do 0. |
| | (...) | |
Jeżeli ciąg jest zbieżny to lim n→
∞ = 0, ale implikacja w drugą stronę nie zachodzi.
czy z powyższego rozumowania z 3ema ciągami wynika że ciąg jest zbieżny?
1 cze 20:40
sushi_ gg6397228:
a teraz ciagi zamieniamy na szeregi i mamy 3 szeregi,
1 cze 20:48
Hilter : no tak, z tym że "Jeżeli szereg jest zbieżny to lim n→
∞ = 0",
a tu mamy sytuację "jeżeli lim n→
∞ = 0 to szereg jest zbieżny" a to nie jest prawda

!
1 cze 21:00
sushi_ gg6397228:
∑ an ≤ ....≤∑ bn
jezeli szeregi ∑an i ∑bn są zbieżne, to szereg wyjsciowy tez jest
1 cze 21:06
sushi_ gg6397228:
koniec filozofii
1 cze 21:06
Hilter : Szeregi ∑an i ∑bn nie są zbieżne. To, że zmierzają do 0 przy n→∞, nie oznacza, że są zbieżne.
1 cze 21:12
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
szereg |
| jest szeregiem zbieżnym, więc może trzeba "przekiblować" cały rok, aby się od |
| | n2 | |
nowa nauczyć
1 cze 21:18
Hilter : | | 1 | |
zauważ, że mamy szereg |
| i Twoje przytyki nie robią na mnie wrażenia |
| | n2 + √n | |
nie chcesz pomóc, nie pisz, a nie pokazuj swojej wyższości, bo to żadna sztuka.
1 cze 21:22
zombi: Sushi on chyba po prostu nie widzi, że
1 cze 21:22
Hilter : o! super! Metodą siłową doszliśmy do tego

Dziękuję zombi i Tobie sushi też, mimo wszystko

dałeś mi pomysł na rozwiązanie innego
zadania. pozdrawiam!
1 cze 21:27
zombi: btw. zadanie z Krysickiego?
1 cze 21:45