wzory viete'a, funkcja kwadratowa, parametr
abcd: Obok równania kwadratowego podano jeden z jego pierwiastków. Oblicz w najprostszy sposób drugi
pierwiastek równania i wyznacz wartość parametru k.
x
2+9x+k=0; x=−3
Obliczyłam drugi pierwiastek, że jest równy −6.
Jak teraz wyznaczyć wartość parametru k

Proszę o pomoc
1 cze 19:53
Saizou :
f(−3)=0
1 cze 19:54
nissan 2.0.TD: jesli dobrze obliczylas to (x−(−3))(x−(−6))= i licz
1 cze 19:55
Eta:
(x+3)(x+6)=0 ⇒ x2+9x+18=0 ⇒k=......
1 cze 19:55
abcd: w odpowiedziach jest k=18. możesz wyjaśnić w jaki sposób to obliczasz?
1 cze 19:55
abcd: już chyba wiem, dziękuję Wam wszystkim!
1 cze 19:56