fasdfa
abc: rozwiąż równania :
tgx−sinx=1−tgx*sonx
sin28x−sin24x=−1
1 cze 19:03
abc: nie mogę wpaśc jak to zrobić
1 cze 19:09
Godzio:
sin
28x − sin
24x = −1
| | 1 | | 1 | |
sin28x + |
| (1 − 2sin24x) − |
| + 1 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
1 − cos28x + |
| cos8x + |
| = 0 / * (−2) |
| | 2 | | 2 | |
2cos
28x − cos8x − 3 = 0
Δ = 25
| | 1 − 5 | | 1 + 5 | |
cos8x = |
| = − 1 lub cos8x = |
| > 1 − sprzeczne |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
cos8x = −1 ⇒ 8x = π + 2kπ ⇒ x = |
| + k * |
| |
| | 8 | | 4 | |
1 cze 19:11
Godzio:
1 na pewno dobrze przepisane? Gdyby zmienić gdzieś znak to rozwiązanie byłoby szybkie
1 cze 19:11
abc: dobrze ale już chyba wiem jak zrobić
1 cze 19:16
abc: 
dzięki za 2
1 cze 19:16