rozwiąż równanie 2+6+10+...+x=288
Anika: Ciągi..
rozwiąż równanie 2+6+10+...+x=288
Mógłby ktoś pokazać jak to rozwiązać?
1 cze 18:55
Godzio:
Np. tak:
2 + 6 + 10 + 14 + 18 + 22 + 26 + 30 + 34 + 38 + 42 + 46 = 288
Stąd x = 46
Moim zdaniem najszybszy sposób
1 cze 18:57
Kamil: Godzio sprawdź czy znasz odpowiedź na moje zadania
1 cze 18:58
razor: Po lewej stronie mamy do czynienia z ciągiem arytmetycznym, gdzie a
1 = 2, r = 4
| | 2a1+(n−1)r | | 4 + 4n−4 | |
Sn = |
| *n = |
| *n = 2n2 = 288 |
| | 2 | | 2 | |
2n
2 = 288
n
2 = 144
n = 12
a
12 = a
1 + 11r = 2 + 11*4 = 46
Odp. x = 46
1 cze 19:00
Anika: tak, tak udało mi się rozwiązac i to samej :3 Dziękuuje
1 cze 19:06