Zadania trygonometria
Kamil:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego,
którego przekątna o długości 3
√10 mm tworzy z krawędzią boczną kąt 45stopni
Proszę o pomoc
1 cze 18:54
Kamil: Proszę bardzo o pomoc
1 cze 18:58
Godzio:
Narysuj sobie trójkąt prostokątny, w którym przyprostokątne to: wysokość (krawędź boczna) i
przekątna podstawy, a przeciwprostokątna przekątna graniastosłupa.
Wtedy 3
√10 = H
√2 ⇒ H = 3
√5 = a
√2 (d = a
√2 − przekątna podstawy, d = H)
P
c = 2a
2 + 4aH = ...
1 cze 19:01
Kamil:

p − przekątna
Co oznacza (d ?
1 cze 19:08
Kamil: I czy dobrze narysowałem rysunek?
1 cze 19:08
Godzio:
Nie, zaraz Ci narysuje
1 cze 19:12
Godzio:
1 cze 19:13
Kamil: okej wielkie dzieki
1 cze 19:15
Kamil: jak jeszcze jesteś jak obliczyć H w tym rysunku?
1 cze 22:24
Mila:
H=d
d=a√2
1 cze 22:43