Zadanie Znajdz punkt
olkaq:

W którym punkcie należy poprowadzić styczną do wykresu f(x) = −x
3, aby pole trójkąta
ograniczonego styczną i osiami układu współrzędnych wynosiło 54.
Według mnie równanie tej stycznej będzie tak wyglądało:
y + x
o3 = −3x
02( x − x
o)
y = 3x
o3*x + 2x
o2
pigor: ...,

no nie, bo źle przekształciłeś, otóż f '(x
o)=−3x
2o, wtedy
y+ x
3o= −3x
2o(x − xo) ⇔
y = −3xo2x+2x3o − równanie stycznej w
punkcie
P=(x
o,y
o)=
(xo,−x3o)=? i x
o≠0 do danej krzywej y= −x
3, no
to ta prosta styczna przecina oś OX w punkcie (
a,0) takim, że
−3x2oa+2x3o=0 ⇔
⇔ 3a=2x
o ⇔
a=23xo, oraz oś OY w punkcie (0,b) takim, że
b=2xo,
zatem z warunku zadania
PΔ=54 ⇔
12ab=54 ⇔
ab=108 ⇔
⇔
23x
o*2x
o= 108 ⇔ 4x
2o= 108*3 /:4 ⇔ x
2o=27*3 ⇔ |x
o|=9 ⇔
⇔ x
o= ±9 ⇒
(xo,yo)= (−9,−93) v (xo,yo)= (9,93) ;
odp. P=
(−9,−729), lub P=
(9,729) − szukane
punkty styczności . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. rozwiązanie można znaleźć także bez znajomości pojęcia pochodnej funkcji .