matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
4 zadania, funkcja liniowa
Tony_loc:
http://fotozrzut.pl/zdjecia/82ff27e080.png
może ktoś pomóc ? dziękuję bardzo!
1 cze 18:29
sushi_ gg6397228:
https://matematykaszkolna.pl/forum/252209.html
1 cze 18:29
Janek191:
z.8 f(x) = − 3 x
2
+ 5 x + 9
− b
− 5
5
p =
=
=
2a
− 6
6
5
Równanie : x =
6
====================== Δ = b
2
− 4a*c = 25 − 4*(−3)*9 = 25 + 108 = 133
−Δ
− 133
1
q =
=
= 11
4a
− 12
12
zatem
1
ZW = ( −
∞
; q > = ( −
∞
; 11
>
12
=============================== bo a = − 3 < 0 dodatkowo − wykres
1 cze 19:10