CIĄGI pomocy :/
Mac: Oblicz sumę pierwszych 10 wyrazów ciągu geometrycznego (an), jeśli an=10 i a6=160. Prosze o
pomoc wiem tlyko że a6/a2=q4 a dalej nwm jak to poprawnie rozpisać, bo wychodzi mi q= −2 lub
q=2
1 cze 18:28
razor: Sprawdź czy w poleceniu nie ma czegoś o dodatnich wyrazach tego ciągu, jeśli nie to rozpatrz 2
przypadki i rozwiąż dla 2 przypadków.
1 cze 18:29
Mac: To jest całość polecenia.. q4=16 to q=2 i q= −2 więc licze sumę dwa razy, tak ?
1 cze 18:33
razor: q = 2 lub q = −2
Oblicz sumę dla q = 2, a potem dla q = −2 i dostaniesz wyniki (2 możliwości)
1 cze 18:34
Mac: no ale dla każdego z dwóch przypadkó musze obliczyć też a1, a żeby ją wyliczyć jest mi
potrzebne q...skoro mam dwa q to wyjdą mi dwa różne a1 ? czy zle mówie.. ?
1 cze 18:38
razor: dobrze mówisz
1 cze 18:40
Mac: Kurde, co za głupie zadanie −.−

ehh..to biorę się do liczenia : /
1 cze 18:41
Mac: czyli musze rozważyć 4 przypadki? q
q
1) a1= 5 i q= −2
2)a1= 5 i q= 2
3)a1= −5 i q= −2
4)a1= −5 i q = 2
Tak to musze zrobić ?
1 cze 18:51
razor: przypadki musisz rozważyc 2. Zauważ, że w 1) i 4) a2 = a1*q będzie się równało −10, a ma być
równe 10
1 cze 18:55