kapitalizacja odsetek
Aneta: pomóżcie
Lokata jest oprocentowana w wysokości p=4% w stosunku rocznym. Kapitalizacja odsetek jest co
dwa miesiące. Oblicz odsetki po trzech latach od początkowego kapitału 10000zł.
1 cze 18:21
sushi_ gg6397228:
wzór znasz ?
1 cze 18:25
Aneta: Kn=K(1+pm)n*m taki wzór jest
1 cze 18:31
sushi_ gg6397228:
m*n=.....
1 cze 18:32
Aneta: pm = 46
m*n=6*3
1 cze 18:38
sushi_ gg6397228:
wiec podstawiaj do wzoru i licz
od wyniku koncowego odejmij K ( wpłate) i dostaniesz odsetki
podany wzór nie uwzglednia podatku Belki (czy to ma byc uwzglednione w zadaniu czy nie)
1 cze 18:41
Aneta: bez podatku, dzięki
1 cze 18:43
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
1 cze 18:46