wiem że nie matma ale jak by ktoś potrafił rozwiązać i wytłumaczyć byłoby dobrz
Marlej: w próbce znajdowało się 16*1020 jąder izotopu Cezu137 .W czasie 120 lat w wyniku przemian
promieniotwórczych rozpadło się w przybliżeniu 15*1020 tych Jąder. Oblicz czas połowicznego
rozpadu
1 cze 17:12
Piotr 10: Znamy wzór
1 cze 17:48
Marlej: Nt=N0*1/2t/T
robiłem wg wzoru ale nie zgadza mi się z Odpowiedziami, może dlatego że nie bardzo wiem co do
czego
1 cze 18:19
Piotr 10: Nt = 16*1020 − 15*1020
N0 = 16*1020
t=120 lat
T= ...lat
podstaw i policz
2 cze 10:27