f. []
Weekendowa :): Dany jest wzór funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej podaj wzór tej funkcji w postaci
iloczynowej (o ile to możliwe) bez wyznaczania wzoru funkcji f w postaci ogólnej.
Podkopali mnie całkowicie poleceniem ,,bez wyznaczania wzoru funkcji f w postaci ogólnej. ''

a) −1(x+3)
2 + 9
−[(x+3)(x−3) − 3
2]
Co dalej z tym zrobić?
1 cze 17:02
Janek191:
a) − 1*( x + 3)2 + 9 = 9 − ( x + 3)2 = 32 − ( x + 3)2 = [ 3 − ( x + 3)]*[ 3 + (x + 3)] =
= −x*(x + 6)
1 cze 17:04
Weekendowa :): Dzięki, muszę powolutku przeanalizować
1 cze 17:09
Saizou : można też wyznaczyć miejsca zerowe funkcji xd
−(x+3)2+9=0
(x+3)2=9
lx+3l=3
x+3=3 x+3=−3
x=0 x=−6
f(x)=−x(x+6)
1 cze 17:11
Weekendowa :): Ooo, dziękuję

, a jak poznać, że nie da się podać wzoru w postaci iloczynowej?
1 cze 17:13
Saizou :
np. gdybyś miała
f(x)=(x+3)
2+9, bo nie mam miejsc zerowych
1 cze 17:14
Weekendowa :): A skąd się wzięło − x we wzorze funkcji iloczynowej? Dlatego, że x1 = 0?
1 cze 17:16
Weekendowa :): Aha, wtedy muszę patrzyć na wzór jako na całość, a nie na sam nawias, tak?
1 cze 17:17
Janek191:
Jeżeli f(x) > 0 dla każdego x ∊ R , to nie ma postaci iloczynowej.
Podobnie, gdy f(x) < 0 dla każdego x ∊ R. Brak wtedy miejsc zerowych
1 cze 17:21
Janek191:
Np. f(x) = ( x + 2)2 + 1
f(x) = − ( x − 1)2 − 3
1 cze 17:22
Weekendowa :): Mógłbyś na jakichś przykładach? Nie lubię (i nie przyswajam) suchej teorii
1 cze 17:23
Weekendowa :): Dzięki
1 cze 17:24
Weekendowa :): Czyli jeśli x jest mniejszy od całej ''wartości'' funkcji, to nie ma postaci iloczynowej?
1 cze 17:26
Weekendowa :): I jeśli f(x) jest mniejsza od 0, tak?
1 cze 17:27
Weekendowa :): Jeśli tak, to:
| | 1 | |
f(x) = |
| (x+7)2 − 1 nie da się zapisać jako f. iloczynową |
| | 2 | |
1 cze 17:28
Weekendowa :): Tak jak i:
f(x) = 2(x−3)2 + 4
1 cze 17:30
Janek191:
f(x) musi być > 0 lub f(x) musi być < 0 w całym R
f(x) = 0,5 ( x + 7)
2 − 1 da się zapisać w postaci iloczynowej

W = ( − 7; − 1)
f(x) = 2( x − 3)
2 + 4 > 0 − nie da się zapisać w postaci iloczynowej W = ( 3; 4)
1 cze 17:38
Janek191:
f(x) = − 0,5( x + 7)2 − 1 nie da się zapisać w postaci iloczynowej
W = ( − 7; − 1) oraz a = − 0,5 < 0
f(x) < 0 dla x ∊ R
1 cze 17:40