Zadania
olkaq: Wykaż, że pole trójkąta ograniczonego styczną do hiperboli xy=k2 (k różne od 0), w punkcie P
należącym do xy=k2 oraz asymptoty tej funkcji nie zależy od współrzędnych punktu.
1 cze 17:01
Mila:
Styczna
y=f'(a)x +b
| k2 | | −k2 | | 2k2 | |
| = |
| *a+b⇔b= |
| |
| a | | a2 | | a | |
| | −k2 | | 2k2 | | −k2 | | 2k2 | |
B: miejsce zerowe y= |
| *x+ |
| ⇔ |
| *x+ |
| =0 |
| | a2 | | a | | a2 | | a | |
| | 1 | | 1 | | 2k2 | |
PΔAOB= |
| *|OA|*OB|= |
| *| |
| |*|2a|=2k2 |
| | 2 | | 2 | | a | |
cnw
1 cze 17:55
lipa:
Widzę, że wrzucasz zadanka i czekasz na gotowca, albo wcale Cię nie interesuje, że ktoś Ci
rozwiązał.
1 cze 19:25
lolek: a tyle się dziewczyna naliczyła...
1 cze 19:33
pigor: .., lub bez pochodnej
dowolny punkt
(x,y)= (x, 1xk2) hiperboli xy=k
2 będzie punktem
styczności prostej w postaci kierunkowej
xa+
yb=1 i ab≠0 z wykresem
danej hiperboli jeśli
równanie xa +
k2xb=1 /abk
2 ⇔ bx
2+ak
2=abx ⇔
⇔
bx2−abx+ak2=0 kwadratowe ma dokładnie 1 rozwiązanie, czyli
⇔
Δ=0 ⇔ a
2b
2−4abk
2=0 ⇔ ab(ab−4k
2)=0 ⇔ ab−4k
2=0 ⇔
ab=4k2,
a wtedy istotnie, pole Δ o którym mowa w zadaniu wyrażone wzorem
PΔ=12ab= 12*4k
2=
2k2 jest niezależne od współrzędnych
x,y
dowolnego danej hiperboli, co tez należało wykazać . ...
2 cze 01:01