Trygonometria
Niewiem: | | cosα+sinα | |
Oblicz wartość wyrażenia |
| jeśli tg=√2 Trochę nie mam pomysłu, jak to |
| | sinα−cosα | |
sobie uprościć.
1 cze 16:11
ICSP: Podziel licznik i mianownik przez cos α
1 cze 16:13
zombi: | | sinα | |
tgα = |
| = √2 ⇔ sinα = √2cosα |
| | cosα | |
Podstaw zamiast sinα,
√2cosα
1 cze 16:14
pigor: ..., lub ...

wyłącz z licznika i mianownika cosx przed (za) nawias
i skróć go, a możesz bo cosx≠0 (czyli tangens istnieje, no bo jest dany
1 cze 16:18
Niewiem: @ICSP. Dobry pomysł. Dzięki
@zombi. Mam trochę wrażenie, że to nic mi nie daje, bo nie otrzymuje przecież nigdzie tg, więc
taki i tak nie znam wyniku.
1 cze 16:20
mix:
| | 1+tgα | |
...= |
| =........ |
| | tgα−1 | |
1 cze 16:23
Niewiem: @mix. Dzieki. Właśnie to mi wyszło z tego co ICSP napisał. Także problem rozwiązany.
1 cze 16:24