Prosze o pomoc
matma: rozwiąż równaie :
1) sinx+sin3x+sin5x=0
2) sin3x+sin7x=0
3) tg4x=ctg18x
1 cze 15:52
matma : Pomocy !
1 cze 15:59
Godzio:
Z czym jest problem?
(2 i 3 są banalne)
1 cze 16:05
matma: zrób 4
1 cze 16:16
mix:
1/
| | a+b | | b−a | |
ze wzoru sina+sinb= 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
sinx+sin5x+sin3x=0
2sin3x*cos2x+sin3x=0
sin3x(2cos2x+1)=0
dokończ......
1 cze 16:21
matma: 4 nie moge roziwązać
1 cze 16:23
Godzio:
Nie ma 4
1 cze 16:27
mix:
4? gdzie tu jest zad.4? bo ja nie widzę
1 cze 16:29
Janek191:
1) sin x + sin 3x + sin 5x = 0
sin x + sin 5x + sin 3x = 0
| | x + 5x | | x − 5x | |
2 sin |
| cos |
| + sin 3x = 0 |
| | 2 | | 2 | |
2 sin 3x*cos( − 2x) + sin 3x = 0
2 sin 3x*cos 2x + sin 3x = 0
sin 3x*( 2 cos 2x + 1) = 0
sin 3x = 0 lub 2 cos 2x = − 1
sin 3x = 0 lub cos 2x = − 0,5
| | 5 | | 5 | |
3x = 0 +2π*k lub 2x = − |
| π +2π*k lub 2x = |
| π + 2π*k |
| | 6 | | 6 | |
| | 2 | | 5 | | 5 | |
x = |
| π*k lub x = − |
| π +π*k lub x = |
| π + π*k , |
| | 3 | | 12 | | 12 | |
gdzie k − dowolna liczba całkowita
1 cze 16:30
mix:
1 cze 16:31
Klara:
1 cze 16:31
mix:
No i masz
gotowca w prezencie od
Janka na
Dzień Dziecka
1 cze 16:32
mix:
"Klara" ?
1 cze 16:32
matma: o 3 mi chodz
1 cze 16:32
1 cze 16:38
matma: ale pomocni jesteście...
1 cze 16:38
Brus Li ka:
n
1 cze 16:38
mix:
| | π | | π | |
tg4x= tg( |
| −18x) ⇒ 4x= |
| −18x +k*π ⇒ x=......... dokończ |
| | 2 | | 2 | |
1 cze 16:41
matma: dzięki mix
1 cze 18:10