Jak to obliczyć?
Wiarygodny: Dla funkcji f(x,y) = 4x2 + 8xy − 3y2 + 1 oblicz:
δf
−−− =
δy
1 cze 15:45
1 cze 16:16
1 cze 16:17
1 cze 16:19
Wiarygodny: Janek 191 czy mógłbyś mi to rozpisać albo wytłumaczyć?

byłbym bardzo wdzięczny
1 cze 16:26
Janek191:
Jeżeli obliczamy pochodną cząstkową po y , to x traktujemy jako stałą .
Jeżeli obliczamy pochodną cząstkową po x , to y traktujemy jako stałą.
1 cze 16:40
DziadekMróz:
f(x, y) = 4x
2 + 8xy − 3y
2 + 1
| d | | d | |
| f(x, y) = |
| [4x2 + 8xy − 3y2 + 1] = |
| dy | | dy | |
| | d | | d | | d | | d | |
= |
| 4x2 + |
| 8xy − |
| 3y2 + |
| 1 = |
| | dy | | dy | | dy | | dy | |
= 0 + 8x − 6y + 0 = 8x − 6y
1 cze 16:52