proszę o rozwiązanie
michał: oblicz które wyrazy ciągu nieskończonego ( an) gdzie an = n / 2n − 1 są oddalone od liczby
1/2 o mniej niż 1/10
wynik ma być n większe od 25
mnie wychdzi że n jest większe od 3
1 cze 15:32
Janek191:
To dobrze Ci wychodzi
| 2n − (2n −1) | | 1 | |
| < |
| |
| 2*(2n −1) | | 10 | |
4n − 2 > 10
4n > 12
n > 3
====
1 cze 16:08
michał: ale w odpowiedzi jest a26,a27 ,a28.....
wyżej masz błąd bo od pierwszego działania jest znak większości
ale co sądzisz o wynikach
1 cze 17:31
michał: ale dlaczego zmieniłeś znak nierówności
1 cze 17:35
michał: przepraszam ale jest dobrze ja się pomyliłem ,tylko co z wynikami które są w odpowiedzi
1 cze 17:46
Janek191:
Porównywanie ułamków o równych licznikach !
| 4 | | 1 | | 8 − 7 | | 1 | | 1 | |
| − |
| = |
| = |
| < |
| |
| 7 | | 2 | | 14 | | 14 | | 10 | |
| 5 | | 1 | | 10 − 9 | | 1 | | 1 | |
| − |
| = |
| = |
| < |
| |
| 9 | | 2 | | 18 | | 18 | | 10 | |
itd.
1 cze 17:47
Janek191:
Ktoś źle rozwiązał
1 cze 17:48