trytryryry
kid20: trzy liczby, które tworzą ciąg arytmetyczny dają w sumie 39. Jeśli od pierwszej i od trzeciej
odjąć 3, a od drugiej 5, to otrzymane różnice utworzą ciąg geometryczny. wyznacz liczby
tworzące ciąg geometryczny.
1 cze 15:19
kid20: policzylem ze a2 = 13
1 cze 15:19
Kaja: rozwiązywałes to za pomocą ukladu równań?
1 cze 15:22
kid20: cos probowalem, jaki uklad powinien byc na poczatku ?
1 cze 15:41
1 cze 15:48
ICSP: Skoro próbowałeś to raczej ułożyłeś układ równań

Podziel się nim z nami
1 cze 15:51
kid20: ulozylem taki, ze z obu rownan wychodzi 0=0
1 cze 15:56
ICSP: Pokaż
1 cze 15:59
kid20: 13+r+13+13−r=39
10−r+8+10+r=28
1 cze 16:01
ICSP: Niech a,b,c będą szukanymi liczbami.
Wiesz, że :
1. a,b,c tworzą ciąg arytmetyczny
2. Suma liczb a,b,c jest równa 39
3. Liczby a − 3 , b − 5 , c − 3 tworzą ciąg geometryczny
Wystarczy zapisać warunki 1,2,3 równaniami.
1 cze 16:04