Zbiory
marta: dane są zbiory:
A− zbiór liczb naturalnyvh nieparzystych
B− zbiór liczb całkowitych podzielnyvh przez 3
C− zbiór liczb całkowitych
W− zbiór liczb wymiernych
a) Wypisz elementy zbioru A i elementy zbioru B
b) wypisz wszystkie liczby pierwsze jednocyfrowe należące do zbioru A∪B
c) sprawdź ,czy do zbioru (C∩W) −B należy liczba przeciwna do 4√81
1 cze 14:46
Kaja: a) wszystkich to tu nie wypiszesz, bo to zbiór nieskończony
możesz napisać A={k: k=2n+1, n∊N}
B={k: k=3n , n∊∊C}
b) 1, 3, 5, 7
c) tak bo to 3
1 cze 14:52
marta: A w przykładzie c) skoro jest to liczba przeciwna to nie powinno być − 3 ?
1 cze 15:28
Kaja: tak, liczbą przeciwna do 3 jest −3, ale 4√81 jest równe 3
1 cze 15:30
marta: ale tam trzeba napisac czy nalezy liczba przeciwna do 4√81
czyli tak jakby − (4√81) = −3 ?
sama już nie wiem
1 cze 15:45
marta: b) 1 chyba nie jest liczbą pierwszą
1 cze 16:14