równania trygonometryczne
kemajla: cos2x−3sinxcosx+1 = 0
jak to zrobić ?
5 lis 21:36
....: sin to jest p{1−cos
2)
czyli
cos
2x−3
√1−cos2xcosx+1 = 0
cosx= t t∊<−1,1>
Δ=9|1−cos
2x|−4
dalej zrob sam
5 lis 22:08
....: sin to jest p{1−cos
2)
czyli
cos
2x−3
√1−cos2xcosx+1 = 0
cosx= t t∊<−1,1>
Δ=9|1−cos
2x|−4
dalej zrob sam
5 lis 22:08
Eta:
Można też tak: "xx"

cos
2x −3sinx*cosx + sin
2x + cos
2x=0
2cos
2x −2sinx*cosx −sinxcosx +sin
2x=0
2cosx(cosx −sinx) − sinx( cosx −sinx)=0
( cosx −sinx)( 2cosx −sinx)=0
cosx = sinx v 2cosx = sinx
teraz juz z "górki" :0
dokończ....
5 lis 22:27