planimetria
ShawnMichaels: Czy cztery słoje w kształcie walca o średnicy 16cm można wstawić pionowo do naczynia w
kształcie walca o średnicy podstawy 40cm tak aby każdy dotykał dna? Odpowiedź uzasadnij.
1 cze 14:12
J: Zadanie już było ... nie da się. Słoiki zamykają się w kwadracie o boku 32 cm i jego przekątna
jest większa od 40 cm.
1 cze 14:16
pigor: ..., oj jednak się da, bo ja widzę to tak :
8+16√2+8=16+16
√2=16(1+
√2)= 16*2,414213562=
38,627417 <40. ...

gdzie
8+16√2+8 to długość przekątnej kwadratu o wierzchołkach w środkach słoików
przedłużonej w obie strony do przecięcia się z brzegiem naczynia w kształcie walca
1 cze 16:09
mix:
Jasne ,że tak
π..
1 cze 16:44
pigor: .., ano, dzięki
η ...

, bo już myślałem, że coś u mnie ...
1 cze 17:19
mix:

2R=40 , 2r=16 |OS|=2r
√2
|AB|=2R=40, |AB|= 2r+|OS|=2r+2r
√2= 16+16
√2≈38,63
<40
1 cze 17:44