Przed obowiązkową maturą z matematyki -funkcje
lukas: Czy ktos mógłby mi pomoc w zadaniach 4,5,6,7 bo nie moge sobie poradzić. Daje link do zadań
http://zadane.pl/zadanie/7276809
DziadekMróz:

1.
a) podać wzory funkcji f, g, h, k
b) do których wykresów należą poszczególne punkty:
P(8, 6)
Q(−4, 3)
a)
f(x) = y(x) + b
f
F = (0, 2)
f(0) = 2
y(0) + b
f = 2
b
f = 2
g(x) = y(x) + b
g
G = (0, 1)
...
b
g = ?
g(x) = y(x) + b
g
h(x) = y(x) + b
h
H(0, −2)
...
b
h = ?
h(x) = y(x) + b
h
k(x) = y(x) + b
k
K(0, −3)
...
b
k = ?
k(x) = y(x) + b
k
b)
P(8, 6)
p(x) = y(x) + b
p
p(8) = 6
y(8) + b
p = 6
...
b
p = ?
porównać b
p ze współczynnikami innych funkcji
Q(−4, 3)
q(x) = y(x) + b
q
...
b
q = ?
porównać b
q ze współczynnikami innych funkcji
r(x) = y(x) + b
r
...
b
r = ?
porównać b
r ze współczynnikami innych funkcji