wektory
zadanie: Podany uklad wektorow uzupelnij do bazy wskazanej przestrzeni.
V=R5[x], uklad 1+x, x2+x3, x4−x5.
Wymiar tej przestrzeni to 6, czyli brakuje jeszcze trzech wektorow. Mozna je wybrac z bazy
standardowej {1,x,x2,x3,x4,x5} przestrzeni R5[x].
najpierw biore 1 czyli
{1+x, x2+x3, x4−x5, 1} i teraz musze spr. czy ten uklad jest liniowo niezalezny jesli
bedzie to dobieram nastepny wektor x i robie to samo
{1+x, x2+x3, x4−x5, 1, x} (jak nie bedzie liniowo niezalezny to wyrzucam go i biore
nastepny)
no i musze kilka tak posprawdzac.
i teraz mam pytanie jak mozna szybko sprawdzic ich liniowa niezaleznosc?
bo z definicji to chyba troche dlugo
1 cze 14:00
Krzysiek: ja bym skorzystał z wyznacznika i tak dobrał współrzynniki by wyznacznik był różny od zera.
1+x=[1,1,0,0,0,0] (pierwsza kolumna)
x2+x3=[0,0,1,1,0,0] druga kolumna
x4−x5=[0,0,0,0,1,−1] trzecia kolumna
i dopisujesz jeszcze 3 kolumny tak by wyznacznik był różny od zera.
ja zrobiłem tak:
1 0 0 1 0 0
1 0 0 0 1 0
0 1 0 0 0 1
0 1 0 0 0 0
0 0 1 0 0 0
0 0 −1 1 0 0
(w ostatnim wierszu w 4 kolumnie musiałem dopisać '1' bo bez niej wiersz 5 i 6 byłyby
proporcjonalne i wyznacznik =0)
1 cze 14:22
zadanie: dziekuje
1 cze 14:30
zadanie: Oblicz wspólrzedne wskazanych wektorów v w wybranej przez siebie bazie przestrzeni V.
| | | |
V={A=[aij]∊M2x2 : a11+a22=0}, v= | |
| | |
z warunku a
11+a
22=0 mam a
22=−a
11
x=3, y=1, z=−2 i szukane wspolrzedne wektora w tej bazie to v=[3, 1, −2]. (tak jest w odp.)
no wlasnie ale dlaczego nie moze byc tak: v=[3, 1, −2, 3]? bo przeciez z tej rownosci wychodzi
jeszcze −3=−x czyli x=3.
1 cze 22:25
Krzysiek: masz 3 wektory w bazie więc i 3 współrzędne będziesz mieć.
przecież: v=[3,1,−2] oznacza,że:
1 cze 22:32
zadanie: dziekuje
a ilosc wektorow w bazie zawsze pokrywa sie z iloscia wspolrzednych tego wektora w tej bazie?
1 cze 22:59
zadanie: ?
1 cze 23:15
Krzysiek: no tak przecież jak masz bazę B={v1,...vn}
to wektor v w bazie B o współrzędnych a1,..,an czyli:
v=[a1,...,an]=a1v1+...+anvn
1 cze 23:24
zadanie: a moze byc tak, ze ilosc wspolrzednych wektora nie bedzie rowna wymiarowi przestrzeni w jakiej
sie znajduje?
1 cze 23:38
WueR:
Nie jest to mozliwe. Zastanow sie czym dokladnie sa wspolrzedne wektora w bazie. Przeciez to
pewna kombinacja liniowa.
1 cze 23:46
zadanie: dziekuje
2 cze 09:23
zadanie: czyli wracajac jeszcze do zadania z 14:22 tymi wektorami uzupelniajacymi do bazy sa 1+x5, x,
x2
czy tak?
4 cze 20:57
Krzysiek: Tak
dobrze by było gdybyś Sam spróbował ułożyć taką macierz by wyznacznik był różny od zera.
Albo jak już wziąłeś tą macierz co napisałem to mam nadzieję,że sprawdziłeś czy rzeczywiście
wyznacznik jest różny od zera (mogłem się pomylić).
4 cze 21:02
zadanie: dziekuje
4 cze 21:13