matematykaszkolna.pl
funkcja kwadratowa Daria: sklep z odzieżą sportowa sprzedaje dziennie 16 bluz dresowych. Zysk ze sprzedaży jednej sztuki wynosi 40 zł. Wlaściciel sklepu przewiduje ze obniżenie ceny o każde 5 zł spowoduje wzrost sprzedaży o 4 sztuki dziennie. O ile nalezy obniżyc cenę aby zysk był największy. proszę o wytłumaczenie, bo mam kartkowke Jeszcze wyznaczanie wartosci najmniejszej i najwiekszej funkcji w podanym przedziale BEZ RYSUNKOW: f(x)=2x2+4x, <−2;1> i z tej samej strony w podreczniku 11 O wybiegu dla owiec.
1 cze 13:28
Daria: Bardzo prosze o prawidlowe rozwiazanie
1 cze 13:34
pigor: ..., a o jakim to podręczniku mówisz a rozwiązanie widzę np. tak: niech 5x=? szukana obniżka ceny jednej bluzy, to właściciel sklepu sprzeda 16+4x bluz dziennie, a zysk będzie równy 40−5x, wtedy dzienny utarg (w kasie sklepu) wyniesie u(x)= (40−5x)(16+4x) i x<8 ⇒ u(x)= −20(x−8)(x+4), a dla [x[x=]]12(8−4)= 12*4=2 będzie on największy, czyli mam odpowiedź odp.obniżka ceny bluzy o 5x=5*2=10zł da największy zysk 40−5*2= 30zł i sprzedaży 16+4x=16+8= 24 bluz dziennie . ...ufff. ...emotka −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− p.s. a ile masz w odpowiedziach
2 cze 12:22
Eta: Zgadza się π... emotka
2 cze 13:06
daras: Daria myśli, że my tu wszyscy mamy szklane kule albo wróżymy z fusów i jak tylko poda stronę to wszystko będzie pięknie rozwiązane ale nic z tego emotka nawet na dzień dzieckaemotka ja kawy nie piję a kula się stłukła, poza tym wole liczbę e od π
2 cze 13:52