pigor: ..., a o jakim to podręczniku mówisz

a rozwiązanie widzę
np. tak:
niech
5x=? szukana obniżka ceny jednej bluzy, to właściciel sklepu sprzeda
16+4x bluz dziennie, a zysk będzie równy
40−5x, wtedy dzienny utarg (w kasie
sklepu) wyniesie
u(x)= (40−5x)(16+4x) i x<8 ⇒ u(x)= −20(x−8)(x+4), a dla
[x[x=]]
12(8−4)=
12*4=
2 będzie on
największy, czyli mam odpowiedź
odp.
obniżka ceny bluzy o
5x=5*2=
10zł da największy zysk 40−5*2=
30zł
i sprzedaży 16+4x=16+8=
24 bluz dziennie . ...ufff. ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. a ile masz w odpowiedziach
daras: Daria myśli, że my tu wszyscy mamy szklane kule albo wróżymy z fusów i jak tylko poda stronę to
wszystko będzie pięknie rozwiązane ale nic z tego

nawet na dzień dziecka

ja kawy nie piję a kula się stłukła, poza tym wole liczbę e od π