F. kwadratowa
Weekendowa :): Dany jest wyróżnik funkcji kwadratowej oraz współrzędne wierzchołka W paraboli, będącej
wykresem tej funkcji . Wyznacz wzór tej funkcji w postaci ogólnej.
a) Δ = 12, W(4,3)
| | −12 | |
q = −Δ4a 3 = |
| −−−−> a = − 1 |
| | 4a | |
| | −b | | −b | |
p = |
| 4 = |
| −−−−−−> b = 8 |
| | 2a | | −2 | |
y = −(x − 4)
2 + 3
| | 3 | |
Δ −−> 12 = 64 − 4 * (−1) * c c = |
| |
| | 17 | |
O ile a i b we wzorze mam dobrze, to c ma wyjść inny

. Co zrobiłam źle? W innych przykładach
sytuacja wygląda tak samo

.
1 cze 13:06
J: 4c = 64 − 12 ⇔ 4c = 52 ⇔ c = 13
1 cze 13:11
Weekendowa :): Ale jak?
1 cze 13:13
nissan 2.0.TD: J ale chyba c=−13
1 cze 13:15
J: | | 3 | |
Jak Ci wyszło c = |
| ? ... policz jeszcze raz... |
| | 17 | |
1 cze 13:15
nissan 2.0.TD: weekendowa a wymnoz sobie −(x−4)2+3
1 cze 13:16
J: Tak ... c = − 13 ... przepraszam.
1 cze 13:16
Weekendowa :): A, już wiem, dziękuję
1 cze 13:17
Weekendowa :): − [ x
2 − 8x + 16] + 3
− x
2 + 8x − 13
1 cze 13:18