Proszę o pomoc :)
Weronika :

Który z prostokątów o polu 50cm
2 ma najmniejszy obwód?
Proszę o pomoc

zrobiłam już że
P = 50 ⇔ 50 = xy ⇔ y = 50/x
L = 2x + 2y
I nwm co dalej mam zrobic
1 cze 12:50
Mlodziak: jak to ma być prstokat to jeden bok musi być dłuższy od pozostałych dwoch, czyli może być y=5 i
x=10
1 cze 12:54
Weronika : Ale jak to wyliczyć? I w odpowiedziach jest że jest to kwadrat o boku 5√2
1 cze 12:56
J:
| | 50 | |
f(x) = 2x + 2 |
| ... i szukasz fmin(x) |
| | x | |
1 cze 12:57
Mlodziak: a no tak 5√2 , poprostu podstawiasz do wzoru na najmniejszy obwód
1 cze 12:58
Weronika : Dziękuje
1 cze 12:59