mnozenie i dodawanie w i lub poza nawiasami
dziadek: Rozwiązuję pochodną, wszystko jest jasne aż do momentu kiedy muszę wymnożyć nawiasy i je
odjąć/dodać? nie mogę za bardzo tego zrozumieć. Mogę Was prosić o jakąś regułę zasadę?
Oto przykład (to kolejny etap wyliczeń na którym właśnie mam problemy)
(10x−3)*(7x+1)−(5x2−3x+2)*7=
Czy wynik ma byc taki:
70x2+10x−21x−3−35x2+21x+14=35x2+10x+11
dobrze?
Nie wiem kiedy powinno się (i dlaczego) zmienić znak ujemny na dodatni i odwrotnie
5 lis 21:24
Mateusz: Reg€ła mnożenia nawiasów jest taka (a+b)(c+d)= ac + ad + bc + bd albo mozna też skorzystać ze
wzoru skróconegop mnożenia który jest tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html a kzmieniamy znakl kiedy mnożymy liczbę
dodatnią przez ujemną wtedy wynik będzie ujemny a kiedy mnożymy liczbę ujemną przez liczbę
ujemną wtedy otrzymamy wynik dodatni
5 lis 21:33
Mateusz: Errata do mojej wypowiedzi ma być reguła a własciwie to wzór potem skróconego a nie
"skróconegop" ma być zmieniamy a nie "kzmieniamy" ma być znaki a nie "znakl"
5 lis 21:35
dziadek: ok, rozumiem zasadę mnożenia ale (z powyższego zapisu)
ta pierwsza część jest napewno ok czyli 70x2+10x−3 i teraz właśnie wstawiam minus czy plus?
bo dalsze działanie według tego co napisałeś powinno wygladać tak: 35x2−21x+14
Tak więc co pomiędzy? Wydaje mi się że powinien byc minus.
Innymi słowy moje powyższe wyliczenie powinno być dobre?
5 lis 21:56
Mateusz: Tak będzie minus bo odejmujesz czyli masz dobrze
5 lis 22:00
....: pochodna iloczynu (x*y)'=x'*y+y'*x wiec plus
5 lis 22:02
....: minus jest przy pochodnej ilorazu
5 lis 22:10
Mateusz: Faktycznie nie zwróciłem uwagi na pochodną tylko patrzyłem jak na zwykłe wyrażenia algebraiczne
5 lis 22:10
Mateusz: Faktycznie nie zwróciłem uwagi na pochodną tylko patrzyłem jak na zwykłe wyrażenia algebraiczne
5 lis 22:11
ak1: Wykonywałeś takie działanie −(5x2−3x+2)*7 .
Mnożysz to nie patrząc na znak przed nawiasem −(35x2−21x+14) teraz opuszczasz nawiasy i
zmieniasz znaki na przeciwne będzie −35x2+21x−14
5 lis 22:23
Mateusz: Jakiś drugi Mateusz zle napisał Faktycznie nie zwróciłem uwagi na pochodną chyba bede musiał
zmienic nick bo za duzo Mateuszów na forum i zamieszanie jest ma być minus tak jak wczesniej
napisałem
5 lis 22:36
dziadek: A jednak
czyli wynik końcowy inny niż podałem na poczatku:
35x
2+10x−17
To teraz pytanie jeszcze o pochodną do tej funkcji:
wiem że powinienem skorzystać z wzoru:
| | (1+lnx)'*4x−(1+lnx)(4x)' | |
f'(x)= |
|
|
| | (4x)2 | |
co da:
a dalej? jak to ugryźć?
5 lis 22:39