W urnie znajduje się
john2: W urnie znajduje się 20 kul czerwonych i dwie czarne. Losujemy z niej (naraz) n kul. Znajdź
najmniejszą liczbę kul, jaką trzeba wylosować, aby prawdopodobieństwo wylosowania co
| | 1 | |
najmniej jednej kuli czarnej było większe od |
| |
| | 2 | |
Potrzebuję jakiejś wskazówki, jak ruszyć.
Próbowałem coś takiego:
czyli losuję jedną czarną i n − 1 czerwonych lub dwie czarne i n − 2 czerwonych, ale chyba to
nie tak ma być.
1 cze 12:49
Kaja: dobrze, daj sobie założenie n≥1 . policz i zobacz co wyjdzie. możesz też spróbować zrobic to
przez zdarzenie przeciwne.
1 cze 12:59
john2: | | | |
A jak to pociągnę dalej tym sposobem, to jak się uporać na przykład z tym | ? |
| | |
| | 20! | |
= |
| = .... co teraz? |
| | (n−1)! * (19 − n)! | |
1 cze 13:04
Kaja: tak samo rozpisz sobie |A|, zapisz prawdopodobieństwo. po przekształceniach powinno ci sie cos
poskracać. dopisz sobie jeszcze założenie n≤22
1 cze 13:13
Kaja: | | | | 20! | |
i jeszcze jedno | = |
| |
| | | (21−n)!*(n−1)! | |
popraw sobie
1 cze 13:22
john2: Coś robię źle, bo delty się nie da ładnie spierwiastkować...
| | 20! | | 20! | |
IAI = 2 * |
| + |
| = |
| | (n−1)! * (21−n)! | | (n−2)! * (22−n)! | |
| | 2* 20! * (22 −n) | | 20! * (n−1) | |
= |
| + |
| = |
| | (n−1)! * (21−n)! * (22−n) | | (n−2)! * (22−n)! * (n−1) | |
| | 2* 20! * (22 −n) | | 20! * (n−1) | |
= |
| + |
| = |
| | (n−1)! * (22−n)! | | (n−1)! * (22−n)! | |
| | 2* 20! * (22 −n) + 20! * (n−1) | |
= |
| |
| | (n−1)! * (22−n)! | |
| IAI | | 2* 20! * (22 −n) + 20! * (n−1) | | n! * (22 − n)! | |
| = |
| * |
| = |
| IΩI | | (n−1)! * (22−n)! | | 22! | |
| | 20! [2* (22 −n) + (n−1)] | | n! | |
= |
| * |
| = |
| | (n−1)! | | 22! | |
| | 20! [2* (22 −n) + (n−1)] * n! | |
= |
| = |
| | 22! * (n−1)! | |
| | [2* (22 −n) + (n−1)] * n! * n | |
= |
| = |
| | 22 * 21 * (n−1)! * n | |
| | [44 − 2n + n−1] * n! * n | |
= |
| = |
| | 462 * n! | |
| | (43 − n) * n | | 43n − n2 | |
= |
| = |
| |
| | 462 | | 462 | |
Więc:
43n − n
2 > 231
− n
2 + 43n − 231> 0
Δ = 925
1 cze 14:15
Kaja: nie musi się dac ładnie spierwiastkować
| | −43+√925 | |
z nierówności mamy n∊(U{−43−√925{−2}; |
| ) |
| | −2 | |
| | −43+√925 | |
zauwaz, że |
| ≈6,29 |
| | −2 | |
więc odpowiedź to 7 kul
1 cze 14:33
john2: a no tak, zapomniałem, że to nierówność. Dzięki wielkie.
1 cze 14:39