Poproszę o rozwiązanie równania.
Marcin: 2log x−1 x + log x−1 2 =2
1 cze 12:41
krystek: zapisz poprawnie co jest liczbą logarytmowaną −nawiasy
1 cze 12:42
Marcin: 2log x−1 (x) + log x−1 (2) =2
1 cze 12:43
krystek: Bzdury!
1 cze 12:45
J: Co to jest : 2log x − 1 (x) ?
1 cze 12:45
Marcin: Dlaczego ? 2 logarytmy o podstawie x−1 z liczbą logarytmową x dodać logarytm o podstawie x−1 z
liczbą logarytmową 2 ma dać 2
1 cze 12:46
krystek: Zapis 2logx−1x+logx−12=2
1 cze 12:47
Marcin: No właśnie o to mi chodziło.
1 cze 12:48
1 cze 12:49
1 cze 12:49
J:
1) Założenia
2) logx−1x2 + logx−12 = 2 ⇔logx−1(2x2) = 2 ⇔ ....dalej sam
1 cze 12:51
Marcin: A jak mają mi pomóc te linki ?
1 cze 12:51
Kaja: zał. x>0 i x−1>0 i x−1≠1
x>1 x≠2
log
x−1x
2+log
x−12=2
log
x−1(2x
2)=2
(x−1)
2=2x
2
x
2−2x+1=2x
2
x
2+2x−1=0
Δ=8
√Δ=2
√2
| | −2−2√2 | |
x1= |
| =−1−√2 <1 sprzeczność |
| | 2 | |
x
2=−1+
√2 <1 sprzeczność
odp. równanie nie ma rozwiązania
1 cze 12:53
Marcin: No i wyszło mi, że −2x+1 + x2
1 cze 12:53
J: Zastosuj te linki do ostatniego równania.
1 cze 12:53
nissan 2.0.TD: Te linki masz po to abys sie zapoznal z e wzorami i jakie sa zalozenia co do podstawy i liczby
logarytmowanej np dlaczego 2logx−1x= logx−1x2 .
1 cze 12:56
Marcin: Tyle to rozumiem tylko brak rozwiązania mi nie pasował i chciałem się dowiedzieć gdzie się
potknąłem po drodze. Wynik w postacie −2x + 1 = x2 jest sprzeczny gdy podstawiłem dla
sprawdzenia 4. Wychodzi wtedy −7 = 16 czyli sprzeczność.
1 cze 12:59