Funkcje ciągłe.
Blue: Zbadaj ciągłość funkcji
| | x2−9 | |
f(x) = |
| dla x ∊ R\{−1,1} |
| | 1−x2 | |
f(x) = 1 dla x ∊{−1,1}
Już to tutaj wrzucałam na forum, jednak nikt mi nie odpowiedział. Tak jak w poprzednich
przykładach dało się rozłożyć wzór tej funkcji i coś skrócić, tak tutaj nic nie da się
zrobić.... I nie wiem jak mam liczyć to x−>1 i x−>−1

Może ktoś dokładnie ROZPISAĆ obliczenia?

Będę bardzo wdzięczna
1 cze 12:04
J: Przypomnij sobie, jakie 3 warunki muszą być spełnione, aby funkcja była ciągła w punkcie.
1 cze 12:08
Blue: granica x−> 1
+ = granica x−>1
− = granica f(x)

?
1 cze 12:09
Blue: Ale co dalej

Jak mam obliczyć granicę x−> 1
+ skoro 1 nie należy do dziedziny i wyjdzie 0 w
ułamku

Mam napisać sprzeczność, czy coś w tym stylu

1 cze 12:10
Blue: sorki za tym ostatnim chciałam napisać = f(1)
1 cze 12:11
J:
1) funkcja musi posiadać wartość w tym punkcie
2) funkcja musi posiadać granicę w tym punkcie ( lewostronna = prawostronna )
3) granica musi być równa wartości funkcji w tym punkcie
1 cze 12:12
J: Przecież ta funkcja jest określona w całym zbiorze R
1 cze 12:13
Blue: no ale chodzi mi o to, jak mam wyliczyć granicę np. lewostronną

Mógłbyś to rozpisać?
1 cze 12:16
Blue: J znam te warunki, z tego co napisałam wyżej to właśnie wynika
1 cze 12:17
J: Ile wynosi granica tej funkcji w punkcie x = 1 , a ile wynosi wartość ?
1 cze 12:22
Blue: a nie ... już wiem, czyli granica będzie −∞
1 cze 13:04
J: Jasne ... czyli funkcja jest ...... w punkcie x = 1 oraz x = −1
1 cze 13:13
Blue: no czyli jest nieciągła

już czaje , po prostu myślałam, że to trzeba jakoś jeszcze rozłożyć
, bo w poprzednich podpunktach tak było
1 cze 13:49