równanie trygonometryczne
Carlos: Rozwiąż równanie:
cosx sin7x = cos3x sin5x
Nie mam pomysłu jak to przekształcić w ogóle.
1 cze 09:52
Carlos: Widzę, że mało osób tutah jeszcze o tej porze, ale może znajdzie się ktoś, kto mi pomoże z tym
przykładem?
1 cze 10:06
Carlos: Może chociaż jakas wskazówka ludzie?
1 cze 10:59
Kaja: cosxsin7x=cos3xsin5x /*2
2cosxsin7x=2cos3xsin5x
sin8x+sin6x=sin8x+sin2x
sin6x=sin2x
sin6x−sin2x=0
2cos4xsin2x=0
cos4x=0 lub sin2x=0
| | π | | kπ | | kπ | |
x= |
| + |
| x= |
| , k∊C |
| | 8 | | 4 | | 2 | |
1 cze 11:36
Carlos: Kurcze, nie wpadłbym na to. Ech, jeszcze cienko z tą trygonometria u mnie. Dzięki wielkie Kaja!
1 cze 11:44