matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
swobodny:
Oblicz środek ciężkości półkola o promieniu a w przedziale 0≤β≤π , δ=1 mam takie wzory m
x
=∫∫
D
yδ(x,y)dxdy m
y
=∫∫
D
xδ(x,y)dxdy
a
3
a
3
m
x
=∫∫
D
yδ(x,y)dxdy=∫
0
π
( ∫
0
a
rrsinβ dr) dβ=
∫
0
π
sin β db=−
cosβ
3
3
a
3
2a
3
|
0
π
=−
(−1−1)=
3
3
co mam zrobione źle?
1 cze 01:00
swobodny:
no nie, wszystko jest jednak dobrze
już dzisiaj 3 raz doznaje olśnienia po dodaniu posta
1 cze 01:04